top of page

7 Tips voor de beste Wijn Spijs Combinaties

Bijgewerkt op: 8 okt. 2020

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je zit in een restaurant en bladert door de wijnkaart, soms een boek van wel tientallen pagina’s dik. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij de gerechten die je gaat eten? Of je krijgt thuis gasten en wilt graag mooie wijnspijs combinaties op tafel toveren. Welke fles wijn koop je als je dat lekkere menu gaat bereiden? Het is een hele kunst om wijn en eten op de juiste manier te combineren. Het beste wat je kunt doen is gewoon heel veel experimenteren. Duik de keuken in en proef eens twee verschillende wijnen bij hetzelfde gerecht. Wat proef je? Wat doen de wijnen met het eten? Vullen ze elkaar aan of pakt het verkeerd uit en smaakt je wijn ineens veel te zuur? Neem naast het experimenteren ook vooral onderstaande tips mee in je overwegingen. Met deze 7 tips kom jij thuis op een simpele manier al tot mooie wijnspijs combinaties. 1. Combineren op basis van regio “What grows together, goes together ” is een eeuwenoude uitspraak, maar niet minder waar. Je kijkt in dit geval naar waar je eten vandaan komt en zoekt hierbij een wijn uit dezelfde regio. Stel je eet een pastagerecht met verse truffel, een typische specialiteit uit het noorden van Italië (Piëmont). Een krachtige wijn van de nebbiolo druif uit deze zelfde regio vormt dan de perfecte combinatie, zoals een Barolo of Barbaresco. Ga je voor een kaasplankje of voor een gerecht waarbij geitenkaas de hoofdrol speelt? Probeer dit dan vooral eens in combinatie met een Sancerre wijn uit de Loire, gemaakt van de sauvignon blanc druif. 2. Licht bij licht & krachtig bij krachtig Wellicht de meest voor de hand liggende tip: combineer een lichte wijn met een licht gerecht en een krachtige wijn met een krachtig gerecht. In beide gevallen kun je kiezen voor een witte wijn of een rode wijn. Het gaat hier puur om het feit dat de wijn licht of krachtig van smaak is. In de zomer zul je vaak een frisse salade op tafel zetten. Een sauvignon blanc past hier perfect bij (zeker als er ook nog wat geitenkaas aan de salade is toegevoegd!). Een ander licht gerecht is bijvoorbeeld een stukje tonijn. Naast een lichte witte wijn, is ook de combinati e met een lichte rode wijn hier gepast. Denk aan een mooie spätburgunder (pinot noir) uit Duitsland. Staat er een stevige curry op het menu? Met een delicate pinot noir uit de Bourgogne sla je hier volledig de plank mis. Daarom kies je hier voor een volle en krachtige wijn, zoals een pittige shiraz. Of wat denk je van een mooi stuk lam? Heerlijk met een glas cabernet sauvignon. 3. Meer zuren in de wijn, dan in het gerecht Zorg dat de zuren in de wijn in balans zijn met de zuren in het gerecht. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt er op neer dat je kiest voor een wijn met een wat hogere zuurgraad dan het eten dat je erbij serveert. Als dit niet het geval is, krijg je al snel het gevoel een ‘saaie’ wijn te drinken. Gerechten met een wat hogere zuurgraad (zoals een salade met frisse dressing), vragen om een wijn met een duidelijk zuurtje. Heb je echter een gerecht met weinig zuren (zoals gerookte vis), kies dan juist voor een wijn met minder zuren. In dit laatste geval zal een wijn met een hoge zuurgraad namelijk een metaalachtige smaak geven. Fruitgerechten zijn door de aanwezige fruitzuren wat lastiger te ​combineren. Bij dit soort gerechten kom je eerder uit bij een zoete wijn, zie ook tip 7. 4. Een fruitige wijn bij een fruitig gerecht Het is beter om een wijn te kiezen op basis van de saus dan op basis van het vlees. Zeker bij gerechten met een fruitcomponent gaat deze tip op. Denk bijvoorbeeld aan eendenborst met vijgen of een stukje varkensvlees met appel. Dit soort gerechten combineer je het beste met een fruitige wijn. Wijnen met veel fruitaroma’s zijn onder andere een gewürztraminer, muscat, viognier, riesling of een chenin blanc. Een ideale wijnspijs combinatie is bijvoorbeeld canard à l'orange (oftewel eend in sinaasappelsaus) met een gewürztraminer uit de Elzas. Of een varkenshaasje met appel en een glas riesling kabinett . 5. Een krachtige wijn bij vet eten. Een gerecht met veel dierlijk vet, boter of room, combineer je met een even intense, gestructureerde en geconcentreerde wijn. Denk aan een krachtige rode wijn met behoorlijk wat tannines, zoals een cabernet sauvignon of merlot. De structuur van de wijn komt in dit geval overeen met de structuur van het vlees, waardoor wijn en gerecht elkaar perfect aanvullen. Ook worden de tannines in de wijn verzacht door de aanwezigheid van het vet in het vlees. Inspiratie nodig? Combineer een klassieke biefstuk met een krachtige cabernet sauvignon uit Californië. Of kies voor een stuk geroosterd lamsvlees in combinatie met een mooie wijn uit de Bordeaux. 6. Haal een paar alleskunners in huis Dit is niet dé tip voor de beste wijnspijs combinaties, maar wel je redding als je plotseling je menu moet omgooien. Zorg er voor dat je altijd een alleskunner in huis hebt. Oftewel een wijn die flexibel in te zetten is bij veel verschillende gerechten. Chardonnay is dan wel een veelvoorkomende wijn, maar niet flexibel inzetbaar bij eten. Met name de houtgerijpte variant is lastigte combineren, omdat deze wat zwaarder is. Haal als het gaat om witte wijnen daarom bij voorkeur een sauvignon blanc of riesling in huis. Beide wijnen hebben een hoge zuurgraad en dat zorgt voor frisheid tijdens het eten. Qua rood zijn een chianti , een pinot noir uit de Bourgogne of uit Californië flexibel inzetbaar. Deze wijnen bevatten over het algemeen veel fruitaroma’s en weinig tannines. Zoek je een meer eenvoudige rode wijn die flexibel inzetbaar is, denk dan ook eens aan een zinfandel of een wijn uit de zuidelijke Rhône. 7. De wijn moet zoeter zijn dan het eten Het einde van het diner is in zicht. Je bent aangekomen bij het dessert. Bij een zoet dessert schenk je een zoete wijn of dessertwijn. Maar let op: zorg er voor dat de wijn altijd wat zoeter is dan het gerecht! Als het gerecht zoeter is dan de wijn, zal de wijn namelijk wat vlak van smaak overkomen. En op zo’n saai glas wijn zit niemand te wachten. Bij een zoet dessert met overwegend fruit, is de Italiaanse moscato d’asti vaak een prima keuze. Dit is een heel lichte dessertwijn met zo’n 5% alcohol en een klein bubbeltje. Bestaat je dessert voornamelijk uit chocolade? Kies dan een meer krachtige dessertwijn, zoals een mooie Banyuls uit Zuid-Frankrijk. Ook Italië biedt een mooie dessertwijn bij chocolade. Dit is de brachetto d’acqui, oftewel de tegenhanger van de moscato d’asti . Eveneens een wijn met weinig alcohol en een licht bubbeltje. Kortom, oneindig veel mogelijkheden voor het combineren van wijnen en gerechten. Bovenstaande tips helpen je op weg om de juiste wijn te kiezen in een restaurant of als je thuis de keuken in duikt. Zie dit echter als richtlijnen en ga vooral zelf experimenteren om te ontdekken wat jouw favoriete smaken zijn.





509 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page