top of page

Prosecco! Dé Bubbel uit Italia!

Geschreven door @inhetglas !


Prosecco: dé bubbel uit Italië De feestdagen zijn weer in aantocht. En dat betekent dat we ons weer gaan oriënteren op een mooie fles bubbels. Terwijl in andere landen de mousserende wijnen het hele jaar op tafel komen, vinden we dit in Nederland toch echt iets voor de kerstdagen en Oud & Nieuw. Zo beginnen we het kerstdiner graag met een lekker glaasje bubbels. En tijdens de jaarwisseling proosten we erop los. Er zijn veel verschillende soorten mousserende wijnen, oftewel wijnen met bubbels. De ene bubbel is de andere niet. Maar welke kies je en waarom? In deze blog lees je meer over dé bubbel uit Italië, namelijk prosecco.

Wat is prosecco? Prosecco is een mousserende wijn uit het noordwesten van Italië. Deze wijn wordt gemaakt in de Veneto regio, en mag ook alleen prosecco genoemd worden als hij gemaakt is in dit gebied. De beste prosecco’s vind je in Conegliano Valdobbiadene, het oorsprongsgebied van prosecco. Prosecco wijnen worden voor minimaal 85% gemaakt van de glera druif (tot 2009 ook wel bekend als de prosecco druif). De overige 15% van prosecco wijnen mag worden aangevuld met andere druivenrassen, waaronder chardonnay en pinot bianco. Ook al kennen wij de prosecco in Nederland echt van mousserende wijnen, er bestaat ook een variant zonder bubbels. Deze is vrij zeldzaam en wordt prosecco tranquillo genoemd. Van de wijnen mét bubbel bestaan er twee varianten. De eerste is de prosecco spumante en is goed voor 95% van de productie. De spumante heeft vrijwel altijd een kurk op de fles. De tweede variant met bubbels is de prosecco frizzante. De bubbels zijn hier milder dan bij de spumante en deze wijn heeft vaak een schroefdop. Hoe smaakt prosecco? Over het algemeen is prosecco wat bloemig van geur en het smaakt vrij fruitig en fris. En natuurlijk proef je een lichte bubbel. Het is dan ook een ideale wijn om als aperitief te drinken. Denk bij een prosecco vooral aan smaken van appel, peer, citrus en mogelijk nog een beetje tropisch fruit. Prosecco is niet zozeer een zoete wijn, maar er bestaan wel wat zoetere varianten. Hoe zoet een prosecco smaakt, hangt af van de manier waarop de wijn gemaakt is en hoeveel suiker er na de tweede vergisting nog aan de wijn is toegevoegd. Van droog naar zoet worden de volgende soorten onderscheiden: - Brut Nature (meest droge variant)

- Extra Brut

- Brut - Extra Dry - Dry

- Demi-Sec

- Dolce (meest zoete variant)

Hoe wordt prosecco gemaakt? Om mousserende wijnen te maken vindt er een tweede gisting plaats, welke zorgt voor de bubbels. Hierbij worden gist en suiker toegevoegd aan de wijn (nog zonder bubbels). De bubbels ontstaan doordat gist de suiker omzet in alcohol en koolzuur. Veel bekende bubbelwijnen, zoals champagne en cava, krijgen een tweede gisting op de fles. Bij prosecco is dit net even anders. Prosecco wordt gemaakt volgens de methode charmat. Dit houdt in dat de tweede gisting plaatsvindt in een roestvrijstalen tank. Vanuit de tank wordt de wijn vervolgens gebotteld. Dit is een eenvoudiger en vrij snel productieproces vergeleken met de methode traditionelle, zoals we die kennen bij champagne en cava. Hierdoor zijn prosecco’s wat vriendelijker voor je portemonnee. Daarnaast moet een prosecco door dit snellere productieproces jong gedronken geworden. Laat je fles dus niet te lang in de kast liggen, maar geniet ervan zolang deze nog fris en fruitig is. Wat te eten bij prosecco? Prosecco wordt vooral veel gedronken als aperitief. Dat neemt niet weg dat het ook een prima wijn is om te drinken in combinatie met antipasti. Zo combineren de licht zoete fruitsmaken uit de wijn erg mooi met het zout uit hapjes als prosciutto, pecorino en parmezaanse kaas. Ook is prosecco heerlijk in combinatie met vis, wit vlees of een salade. Daarnaast zie je prosecco regelmatig terug in cocktails en andere mixdrankjes, zoals de scroppino. De beste manier om prosecco te serveren Het lekkerste is om je prosecco koud te drinken, zo tussen de 7 en 9 graden. Door de frisheid komen de bloemige en fruitige aroma’s het beste tot hun recht. Het is aan te raden om prosecco te schenken in een smal en hoog glas, zoals een flûte. Hierin blijven de bubbels het langst aanwezig en dat zorgt voor de mooiste smaakbeleving. Een prosecco is geen wijn om lang open te laten staan. Het koolzuur uit de fles gaat snel verloren en dat is natuurlijk zonde. Er bestaan wel speciale wijnstoppers voor mousserende wijnen. Met zo’n flessenstop blijven de bubbels net iets langer in de fles. Als je een prosecco in huis hebt, is het overigens sowieso het beste om deze binnen twee jaar te drinken, omdat anders de smaken verloren gaan. Ben jij na het lezen van deze blog helemaal enthousiast geworden en kan je niet wachten om een fles prosecco open te trekken? Check dan zeker even de de Rivolto van Zanotto. Het bijzondere aan dit wijnhuis is dat Zanotto zelf helemaal geen wijngaarden bezit, maar bewust alle druiven inkoopt bij lokale producenten. Hiervan maakt hij deze frisse en tegelijkertijd volle prosecco met aroma’s van appel en citrus.

149 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page